Budapest, Tulipán u.
Rendőrtiszti Főiskola
Zugló, Páduai Szent Antal Plébánia
Budapest, Andrássy u. 52
Akadémia Park Officium
Juhász Gyula Tanárképző Főiskola épülete
Budapest, Tüzoltó u.
Budapest Föplébánia
Amennyiben a Micro Stone Felülettisztítást keresi, akkor is jó helyen jár! Mi vagyunk, csak átalakultunk!

Menüpontok

ReferenciákPartnereink

Homlokzati felületek tisztítása

Vizes mosás - Téglafelület vizes tisztítása

Vizes mosás

Vizes tisztítás - Homlokzati kőburkolat vizes tisztítása

Vizes tisztítás

Graffiti eltávolítás -

Graffiti eltávolítás

Festék eltávolítása -

Festék eltávolítása

Köburkolat tisztítása -

Köburkolat tisztítása

Épületeink homlokzatait, lábazatait - esztétikai és műszaki okokból - időszakonként szükséges megtisztítani. A felületeket ért szennyeződések lehetnek légköriek (por, korom), növényi eredetűek (gombásodások), égésből származóak, vagy direkt rongálások (falfirkák) stb. A szennyeződések eltávolításának  három alapvető módszere van:
A.) vizes tisztítás
B.) vegyszeres tisztítás
C.) mechanikai tisztítás

Az alkalmazott technológiát a tisztítandó felület anyaga, minősége, szennyezettségének foka, elhelyezkedése, környezete és még sok más egyéb szempont befolyásolja. A körülmények általában annyira különböznek egymástól, hogy a leghatékonyabb tisztítási technológiát általában csak próbatisztítással lehet kiválasztani. Az alábbiakban ezeket a technológiákat mutatjuk be röviden.

A.)       VIZES TISZTÍTÁS:
Hazánkban az elmúlt néhány évtizedben rendkívüli módon elhanyagolták az épületek homlokzatainak tisztítását, és felújítását. Ennek ellenére  városainkban  vannak olyan épületek, amelyek kevésbé szennyezettek, ha pl. nem túl régen épültek, (lásd. Honvéd Kórház) ha a burkolatuk kellően zárt, és kemény (pl. márvány, műmárvány, és egyes travertin kövek), vagy ha szennyeződés növényi eredetű (pl. gomba, moha). Ilyen esetekben sokszor elegendő lehet egy nagynyomású vizes mosás is.

Ennél a technológiánál a víz nyomása (80-250 bar), mennyisége, hőfoka határozza meg a tisztítás hatékonyságát. A látszattal ellentétben ez a technológia is rejt veszélyeket, hiszen nagy károkat lehet vele okozni például azzal, ha a nyomást nem megfelelően választjuk meg, (akár lyukat is fújhatunk a homlokzat anyagába), vagy ha a mosóvizet szakszerűtlenül vezetjük el a csatornába, esetleg a nyílászárókat, egyéb környezetet nem megfelelően védjük.

B.)    VEGYSZERES TISZTÍTÁS:
Amennyiben a fent említett módszer nem vezet eredményre, a felületi szennyeződéseket feloldását valamilyen vegyi anyaggal tudjuk hatékonyabbá tenni, majd forró vízzel lemossuk. A mosás munkafázisánál hasonlóak a szabályok, mint a vegyszer nélküli mosásnál, de fokozattan kell ügyelni a vegyszeres mosófolyadék semlegesítésére.
Műemlékvédelmi Hivatal  csak kivételes esetekben  engedélyezi a  vegyszeres  tisztítást. A szerkezetek pórusaiba beszivárgott vegyszer semlegesítése szinte lehetetlen, ami a  későbbiekben a csapadék  hatására  további kémiai reakciót válthat ki , aminek  látszó hatása  elszíneződés, bomlás,   és  só kivirágzás lehet.
Természetesen sok  esetben nem kerülhetjük el a vegyszerek használatát. Kátrány, szurok vagy olajfoltok eltávolításánál, makacs vízköves lerakódások feloldásánál, bizonyos gombafajták, algák kiirtásánál, vagy néhány keményebb márvány, vagy gránit  esetében elfogadható. Mint ahogy azt a homlokzatok fejezetben megjegyeztük, feltétlenül be kell tartani a gyártói és környezetvédelmi előírásokat .

A tisztításban használt vegyszereknek igen széles a skálája. Különböző felületekhez, különböző szennyeződésekhez más-más termékek állnak rendelkezésre. Felhordhatók permetezéssel vagy ecseteléssel. E módszert csak megfelelő felületeken, nagyon körültekintően szabad alkalmazni, és feltétlenül be kell tartani a gyártói és környezetvédelmi előírásokat.  Például, ha a túl savas szereket nem semlegesítjük, azaz nem mossuk le kellő időben, a felületen elszíneződést okozhatnak. Más esetben éppen  a  hosszabb hatásidővel érhető el a kellő hatékonyság (Pl. gél jellegű anyagoknál). Több építőipari vegyszereket gyártó cég készít ilyen termékeket. Cégünk elsősorban a  JOS GmbH partner cégünk termékeit használja, de emellett  más, hazánkban jelen lévő gyártók vegyszereit is igénybe vesszük. (pl. Remmers, Sika, Mapei)


C.)    MECHANIKAI TISZTÍTÁS:
 Az utóbbi évtizedekben jelentősen megnövekedett környezetszennyezés hatására egyre több káros anyag, kén, szén, és nitrogén került a levegőbe, amelyek feloldódva a csapadékvízben, bekerültek a homlokzatok burkolóelemeinek ( kő, tégla, vakolat, stb.) a pórusaiba. Ezek aztán ott elsősorban elszíneződnek,elcsúfítják a homlokzatokat, de kémiai reakcióba is léphetnek a burkolatok anyagaival, aminek a legtöbb esetben felületi károsodás lesz az eredménye.
 Legtöbb esetben a szennyeződés agresszivitása miatt, nem elegendő a nagynyomású vizes mosás. Ezeknek az általában porózus  szerkezeteknek a tisztítására a vegyszerek használata csak kivételes esetekben vezet eredményre, mert  beszivárgásuk után a teljes  kimosásuk  szinte lehetetlen, és a pórusokban maradó vegyszerek idővel károsíthatják a burkolatok szerkezetét.
Ilyen esetben a legjobb megoldásnak a nedves szemcseszórás mutatkozik. A technológia lényege, hogy víz, levegő és speciális szemcse keverékét alacsony (3-4 bar) nyomással szórjuk a felületre. Különféle homlokzati anyagokra különféle szemcséket alkalmazunk, például sérülékeny klinker téglára dolomit port, keményebb lábazati terméskőre finom kvarchomokot. (A rosszul megválasztott szemcse, és nyomás károkat okozhat az egyébként is sérülékeny felületeken.) A kis nyomásnak, és a szemcsének köszönhetően a szennyeződést szinte leradírozzuk a homlokzatról.  A szemcseszórásnak  az egyik finomított technikája a  JOS eljárás , JOS módszer. amelyben egy speciális szórófej segítségével felerősítjük  a radírozó effektust, és nyomást lecsökkentve még kíméletesebben tudunk tisztítani  A JOS technikához  kizárólag finomszemcsét használhatunk  (dolomit, perlit, stb.) Erről bővebben a JOS eljárás címszó alatt olvashat

Bármely tisztítási eljárást alkalmazzuk, a tisztítás és/vagy a javítást követően javasolt a már megtisztított felület impregnálása, különös tekintettel a természetes anyagok esetében (kő, tégla stb). Erről a homlokzati védőrétegek menüpont alatt olvashat bővebben.

KERÍTÉSEK, TÁMFALAK ÉS LÁBAZATOK TISZTÍTÁSA
Kerítéseink,támfalaink és házaink lábazatai, fémszerkezetei  vannak a legjobban kitéve az időjárás viszontagságainak (mohásodnak, a leginkább szennyeződnek ) és ezeket festik össze a leggyakrabban a graffitisek is.
Ezeknek a felületeknek a tisztítása  általában az egyszerűbb feladatok közé tartozik, hiszen  kevés rajtuk a dísz, és az alapanyaguk is legtöbbször ellenállóbb, nagyobb szilárdságú . Leggyakrabban  terméskőből, mészkőből, homokkőből és klinker téglából készítik ezeket a szerkezeteket.  Tisztításuk, javításuk és védelmük során ritkán kell állványról dolgozni,  egyszerűbb a környezet védelme, és a munkaterület takarítása. Az épületek ezen részeinek  tisztítása gyakorlatilag nem különbözik a homlokzatok tisztításától, így  a fentebb leírtak vonatkoznak rájuk is.