Budapest, Tulipán u.
Rendőrtiszti Főiskola
Zugló, Páduai Szent Antal Plébánia
Budapest, Andrássy u. 52
Akadémia Park Officium
Juhász Gyula Tanárképző Főiskola épülete
Budapest, Tüzoltó u.
Budapest Föplébánia
Amennyiben a Micro Stone Felülettisztítást keresi, akkor is jó helyen jár! Mi vagyunk, csak átalakultunk!

Menüpontok

ReferenciákPartnereink

Műemlékek tisztítása/felújítása

Műemlék tisztítás - Műemléki épület díszek tisztítása

Műemlék tisztítás

muemlekek_tisztitasa3 -

muemlekek_tisztitasa3

Gellért szálló homlokzat tisztítás után -

Gellért szálló homlokzat tisztítás után

Szobrok, templomok, több száz éves lakóházak, gyárak, malmok, ipari csarnokok ,  röviden a műemlékek, elsősorban a korukból eredően  a legnagyobb környezeti hatásoknak voltak és vannak kitéve. Felületeik, anyagaik elsősorban a légköri szennyeződések károsító hatásaitól szenvednek, de hazánk éghajlata (a fagyás és olvadás változásainak évente sokszori ismétlődése) is nagyban hozzájárul ezen felületek tisztításának, javításának szükségességéhez.
Tisztításukra csak a legritkább esetben ad megoldást a vizes mosás, hiszen a sok év alatt rárakódott szennyeződések makacsabbak, mintsem gőzborotvával el lehetne azokat távolítani. A víznyomás növelését viszont az alapfelületek anyagai a legtöbbször nem engedik meg.
A vegyszeres mosás is csak nagyon ritkán alkalmazható ezekben az esetekben. És nem csak azért, mert az ilyen épületek általában a Műemlékvédelmi Hivatal védelme alatt állnak, amely csak a legritkább esetben engedélyezi a vegyszeres tisztítás alkalmazását. És igaza van. Ugyanis a porózus felületekbe beszivárgó vegyszer semlegesítése nem sikerülhet  teljesen. Olyankor  pedig a vegyszer a csapadékvízzel reakcióba léphet, aminek  káros sókivirágzás és a felületek elszíneződése lehet az eredménye. Fentiekről a homlokzatok tisztítása menüpontban bővebben olvashat.
És akkor mi a megoldás?
A mechanikus tisztítási eljárás, és azon belül is a legjobb, a JOS módszer, vagy JOS technológia.

Mechanikus tisztítási eljárás - JOS módszer

A tisztítási munkálatok részleteit különböző körülmények vizsgálata után lehet eldönteni, általában próbatisztítással, (lásd még a homlokzatok tisztítása fejezetben). 
Az esetek nagy részében a kímélő nedves  szemcseszórásos tisztítási eljárásra esik a választás. Ennek   a Műemlék Felügyelet által is elfogadott és támogatott technikának a neve  a JOS módszer. Erről az alábbiakban írnánk részletesebben:
 Ebben az esetben víz, levegő és valamilyen kiválasztott, lehetőleg lágy anyagú szemcse ( dolomit, perlit, vagy akár növényi darálékok pl. dióhéj ) elegyét nagyon alacsony, 0.8-2.5 bar közötti nyomással, egy speciális kerámia fejen,  az úgynevezett JOS fejen keresztül szórjuk a tisztítandó felületre. A szóró-keverő kerámia fej a szemcséket rendkívüli módon felgyorsítja,  körkörös, rotáló irányba keveri, és  lövi a felületre, így gyakorlatilag a szemcsék leradírozzák a felületről a szennyeződést ( lásd ábra). Ezért ennek a módszernek számos előnye van:
•    A kis nyomás és a radírozó effektus miatt, úgy tisztít, hogy közben nem károsítja az alapfelületet, az éleket, a fugákat.
•    A tisztított felület megőrzi eredeti, természetes struktúráját, patináját
•    Környezetbarát, mert semmilyen kémiai anyagot nem alkalmazunk. kevés a vízszükséglete, ami kedvező a falak vízterhelése és az alapok esetleges elvizesedése szempontjából.
•    A tisztítás után akár 2-3 óra múlva el lehet végezni a felület konzerválását (ha erre igény van).